Influencer İşbirliği Yasal Zorunluluklar

Influencer İşbirliği Yasal Zorunluluklar


7/11/2013 tarihli ve 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 61 inci, 62 nci, 63 üncü ve 84 üncü maddelerine, 10.01.2015 tarihli ve 29232 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği ile 4/5/2021 tarihli ve 309 sayılı Reklam Kurulu toplantısında alınan karara dayanılarak hazırlanmıştır.

2015 yılında yayınlanan reklam yönetmeliği, yaygın kitle iletişim araçlarının reklam yayınlarını düzenlemekteydi ancak 2015’ten sonraki yıllarda firmalarn ve markaların sosyal medyanın gücünü fark etmesiyle ortaya çıkan sosyal medya reklamcılığındaki hızlı artış ve sosyal medya etkileyiciliği yani influencerlık kavramının yaygın kitleler tarafından kabul görmesiyle birlikte ihtiyacı tam karşılayamaz halde geldi. 2015 yılında düzenlenen reklam yönetmeliğine ek bir çalışma yapılarak Mayıs 2021’de yeni maddeler eklendi. Yazımızın sonunda Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan bu kılavuzun tamamına ulaşabilirsiniz.

Bu yazımızda sosyal medya üzerinden reklam ve tanıtım yapan, sponsor firmalardan alınan hediye ya da ücret karşılığı ürün, hizmet, mekân tavsiyelerinde bulunan, boyutundan bağımsız olarak tüm influencerların uymakla yükümlü oldukları temel kuralları paylaşacağız. Bu kurallara uyulmadığı takdirde alınan ücretin 50TL ya da 50.000TL olması, kabul edilen hediyenin 1TL değerinde ya da 100.000TL değerinde olmasına bakılmaksızın, kurala uymayan influencerlara büyük miktarlarda cezalar kesiliyor.

İletişime geçtiğimiz birçok influencerda “bize gelene kadar kimler var kontrol edilecek, bula bula bizi mi bulacaklar” tarzında bir rahatlık olduğunu gördüğümüz için kendimizi bu yazıyı yazmak zorunda hissettik. Kurallara geçmeden önce bu konuya açıklık getirelim: Bu konudaki denetimler çok farklı şekillerde gerçekleşiyor. Bunlardan ilki ve en yaygın olanı, ihbar yöntemidir. Yakın çevrenizde bile sizin bu işten para kazanmanızdan hoşlanmayan birileri olabilir ve online ihbar yöntemiyle yerinden bile kalkmadan sizi online olarak ihbar edebilir. Bunun dışındaysa kayıt dışı kazançları engellemeyi kendine iş edinmiş pek çok vatandaş gönüllü olarak bu işi yapmaktadır. Takipçileriniz arasında bile sadece bu işi zevk için yapan gönüllü müfettişler olabilir.

Evet bu kurallara uymayan herkes ceza almıyor ama yarın sizin de bu cezayı alanlar arasında olmayacağınızın garantisini kimse veremez. Bu nedenle mutlaka aşağıdaki yayın kurallarına uymalı ve aldığınız ücreti faturalandırmalısınız. Eğer kendiniz fatura kesebilir durumda değilseniz mutlaka bir influencer ajansı üzerinden bu işlemleri gerçekleştirmelisiniz. Biz Reklon Ajans olarak, takipçi sayınızdan kazancınızdan bağımsız olarak tüm influencer marketing çalışmalarınızı yasal yoldan gerçekleştirmenizi sağlıyoruz. Dilediğiniz zaman 0541 57 15 19 no.lu telefondan bu konuda yardım isteyebilirsiniz.

Influencerların İşbirliği ve Tanıtımlarda Kullanması Gereken Etiketler

Video Paylaşım Mecralarında Yapılan Reklamlar:

YouTube ve Instagram TV gibi video paylaşım mecralarında yapılan reklamlar ile canlı yayın niteliğinde olan paylaşımlarda, video içinde sürekli olarak veya videonun başlığında ya da açıklama kısmında veya ilgili reklamın geçeceği bölümün başında tüketicileri “daha fazla oku” gibi bir alanı tıklamak zorunda bırakmadan yazılı ve sözlü olarak aşağıda belirtilen açıklamalardan en az birine yer verilir:

  1. “Bu video [reklam veren] reklamlarını içermektedir.”
  2. “Bu video, [reklam veren] ile ücretli işbirliğini içermektedir.”
  3. “[Reklam veren]’in destekleri ile.”
  4. “Bu ürünleri [reklam verenden] hediye olarak aldım.”
  5. “Ürünleri bana gönderdiği için [reklam verene] teşekkürler.”

Fotoğraf ve Mesaj Paylaşım Mecralarında Yapılan Reklamlar:

Instagram, Facebook, Twitter gibi fotoğraf ve mesaj paylaşım mecralarında paylaşılan fotoğrafın ve/veya mesajın içinde ya da altında veya açıklamalarında reklam verene ilişkin ad, marka, ticaret unvanı gibi tanıtıcı bilgilerden herhangi biriyle birlikte aşağıda belirtilen etiketlerden ya da açıklamalardan en az birine yer verilir:

  1. #Reklam
  2. #Reklam/Tanıtım
  3. #Sponsor
  4. #İşbirliği
  5. #Ortaklık
  6. “@[Reklam veren] ile işbirliği”
  7. “@[Reklam veren] tarafından sağlandı.”
  8. “@[Reklam veren] tarafından hediye olarak alındı.”

Podcast Mecrasında Yapılan Reklamlar:

Podcast aracılığıyla yapılan reklamlarda yayının başında, ortasında ve sonunda, yazılı ve sözlü olarak aşağıda belirtilen açıklamalardan en az birine yer verilir:

  1. “Bu podcast, [reklam veren] hakkında reklam içerir.”
  2. “Bu podcast, [reklam veren] ile ücretli bir işbirliğinden oluşmaktadır.”
  3. “[Reklam veren]’in destekleri ile.”
  4. “Ürünleri (podcastimde bahsettiğim) [reklam verenden] hediye olarak aldım.”

İçeriğin Yalnızca Kısa Bir Süre İçin Görülebildiği Mecralarda Yapılan Reklamlar:

Snapchat ve Instagram hikâyeleri gibi içeriğin yalnızca kısa süreliğine görülebildiği reklamlarda, paylaşım süresince reklam verene ilişkin ad, marka, ticaret unvanı gibi tanıtıcı bilgilerden herhangi biri ile birlikte aşağıda belirtilen etiketlerden ya da açıklamalardan en az birine yer verilir:

  1. #Reklam
  2. #Reklam/Tanıtım
  3. #Sponsor
  4. #İşbirliği
  5. #Ortaklık
  6. “@[Reklam veren] ile işbirliği”
  7. “@[Reklam veren] tarafından sağlandı.”
  8. “@[Reklam veren] tarafından hediye olarak alındı.”

KILAVUZUN TAMAMINI İNDİRMEK İÇİN TIKLA >

X
X

Please Enter your email id, the password will send your email